26.07 - 31.07.2016

Актуальні

Повернутися

Хресна Дорога з Папою

2016-07-29 / Wydarzenia Centralne


Сьогодні, 29 липня на Блонях у Кракові Папа Франциск разом із молоддю усього світу спільно помолився Хресну Дорогу.

Це не була традиційна Хресна Дорога, бо виходячи із сучасних потреб і проблем молоді, автори постановили представити не лише муки останніх днів земного життя Ісуса Христа, а й показати Хресну Дорогу як Дорогу Милосердя. Запропонована версія Хресної  Дороги, як і традиційна, складалася з 14 стацій, але у ній кожна стація пов’язувалася з ділом милосердя. Таким чином були висвітлені теми і проблеми, з якими стикається молодь в наш час: цінність життя, нещастя, голод, терпіння, смерть, звільнення від гріха, відвага і героїзм віри, самотність. Також згадувалися проблеми еміграції та біженців. Через конкретні спільноти милосердя, а їх було представлено 14, всі християни вкотре досвідчили, що церква несе милосердя і помагає у важких ситуаціях. Кожна стація була іншою артистичною формою, яка творила її назву і зміст. З цією метою автори використали різні сучасні, авангардні та символічні форми мистецтва: танець, повітряну акробатику, комп’ютерну анімацію, перформанс і вуличне мистецтво. Для оформлення було теж використано пісочну анімацію. Кульмінацією стала інсценізація розп’яття Ісуса Христа та страждання Марії над тілом розп’ятого сина. Під час Хресної Дороги паломники пронесли Блонями хрест, який у кінці поставили біля вівтаря, а, представники з кожної спільноти вийшли до народу і стали перед Папою.

На закінчення Папа звернувся до молоді: «Задарма отримали – задарма віддайте! Ми покликані до того щоб служити Ісусові, розп’ятому у кожній людині, яка опинилася на маргінесі, щоб торкнутися Його благословенного тіла у людині голодній, спраглій, хворій, безробітній. Хресна Дорога – це єдина дорога, яка перемагає гріх, зло і смерть, бо веде до світла воскресіння Христа, відкриваючи горизонти нового і повного життя. Це дорога надії і майбутнього. Дорога молодь, тоді у Велику П’ятницю багато учнів повернулися додому сумними. Я ж питаю вас: якими сьогодні ввечері хочете повернутися додому, до місць, де ви проживаєте, щоб зустрітися самим із собою? Кожен з вас повинен відповісти на це питання».

Автор розважань до кожної стації Хресної Дороги – єпископ Гжегож Рись, католицький прелат, ректор краківської Вищої духовної семінарії з 2007 року по 2011 рік, допоміжний єпископ Кракова з 2011 року.


Ірина Мартиняк

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Potwierdzam.