26.07 - 31.07.2016

Актуальні

Повернутися

Блаженніший Святослав до молоді: будьте носіями та сіячами християнської надії.

2016-07-31 / News

30 липня о 9.30 розпочалася урочиста Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав. Привітальне слово на честь приїзду Патріарха виголосив Високопреосвященнійший Архиєпископ Євген Попович, митрополит Перемисько - Варшавський, після чого вірні привітали Святослава Шевчука гучними оплесками.

Богослужіння супроводжувалось чарівними співами хору з Собору св. Юра, який приїхав зі Львову, щоб взяти участь в урочистостях. Храм Матері Божої Королеви Польщі був поністю заповнений вірними, молоддю, яка прагнула почути слово Патріарха. На початку проповіді Блаженіший Святослав привітав українську молодь, яка прибула до Кракова з різних куточків України та країн світу, та побажав глибокого пережиття віри в цьому часі. Свою проповідь Блаженіший присвятив темі надії. Тому, як витривати в надії, Блаженіший Святослав повчав на прикладі уривків сьогоднішнього Євангелія від Луки. В них вірні мають змогу розважити про жінку, яка нездужає вже 12 років, а також про чоловіка, в якого щойно померла донька. «Що може бути більш безнадійним?» – зауважує Святослав. Безнадійність становища з людської точки зору – це те, що об’єднує цих два уривка. Натомість Ісус у цих ситуаціях одразу поспішає на допомогу потребуючим. Так само і в житті сучасної людини Ісус завжди першим поспішає на допомогу. Тому Святослав закликає молодь до надії: «Ісус – джерело життя і оздоровлення, джерело надії. Безнадійність, в яку може попадати людина є великою неправдою. Неправдою про Бога та неправдою про людину. Не має безнадійних ситуацій там, де присутній Христос. Він є джерелом оздоровлення. Коли ми втрачаємо надію, то думаємо, що Бога немає, що Він десь далеко, що Він нас покинув. Правда про Бога полягає в тому, що Він перший спішить нам на допомогу. Він набагато ближче до нас, ніж ми можемо уявити. Він перший нас чує, перший, який відкликається на голос нашого жалю та плачу».

Також, Блаженніший Святослав згадує слова, які під час попередніх днів виголошував Папа Франциск. Вчора, під час відвідин Аушвіца, в якому перебували в’язні, засуджені на смерть, та під час візиту до лікарні з важко хворими дітьми, Папа Франциск розважав над питанням де є Бог, коли люди так страждають. На думку Святослава, багато українців в теперішньому часі можуть задавати подібне запитання:  “Де є Бог, коли Україна спливає кров’ю…”  Втім, відповідь на ці питання неможлива з точки зору людської логіки. «Відповідь є тоді, коли наша віра веде нас до Христа. В Ньому є наша відповідь. Де є Бог? – Він є в тому, хто страждає. Він є в поранених, страждаючих, хворих. Стікаючи кров’ю, Він є в них. Ми можемо сказати, що сьогодні Бог є в тілі страждаючого українського народу. Він є в тілі нашої церкви, в тілі нашої України. В тих стражданнях Христос творить з нами наче одне єдине тіло. Ісус Христос приходить до нас у годину скрути. Він торкає того, хто потребує Його дотику, надихає, уздоровляє, дає нам радість. Ісус Христос приходить до нас, щоб нас торкнути не лише краєм своєї одежі, але стати з нами одним цілим, одним таїнственним містичнім тілом» - зауважує Патріарх.

Наприкінці Літургії Блаженіший Святослав подякував всім єпископам та митрополитам, які в численному складі прибули до Кракова. Також, Патріарх висловив вдячність священикам та монахиням, які супроводжують молодь під час СДМ. Особливу подяку Блаженіший Святослав висловив волонтерам, згадавши про Уляну Журавчак, яка отримала можливість обідати з Папою Франциском. Завершуючи Літургію українці молилися за Україну, співаючи духовний гімн України “Боже великий, єдиний”.

Після Богослужіння молодь стала до спільної фотографії та взяла участь у конкурсі кричалок, в якому перше місце зайняла кричалка від групи паломників “Віра та світло”: «Папа в Польші, Папа в Римі, Папа буде в Україні!».

Снігур Олена

Фото: Комісія у справах молоді УГКЦ

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Pozostając na tej stronie, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies.

Potwierdzam.